EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2011. október 10., hétfő

A harmadik ipari forradalom

Elemi kérdés – mondhatnánk, hogy összegyűjtsük az elhasznált elemeket és akkumulátorokat, hogy megóvjuk vele a természetet, és újrahasznosításukkal jelentős importot takarítsunk meg. Mivel a korszerű akkukban használatos lítium Európában nem található meg, a felhasznált mennyiséget teljes egészében külföldről kell behozni - magyarázta Herczog Edit szocialista képviselő az Európai Parlamentben szervezett elem- és akkumulátorgyűjtő akció fővédnöke. A feladat óriási, mert a legfejlettebb uniós országban is kevesebb, mint a felét tudják begyűjteni az elhasznált elemeknek.

Egy átlagos európai háztartásban mintegy 100 darab elemet és akkumulátort tudnánk összeszámolni, ha minden berendezésből kivennénk őket. A karórában, apró berendezésekben használatos gombelemektől a súlyosabb autóakkumulátorokig rendszeresen cseréljük az elhasználódott darabokat. Aki tisztában van azzal, hogy a lemerült elemek és régi akkuk veszélyes hulladéknak számítanak, igyekszik a megfelelő átvevőhelyen leadni őket – a környezet védelmében.

Herczog Edit, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
- Még a legjobb országokban is csak a 40-45 százaléka visszagyűjthető az elemeknek, és a maradék 55 százalékot kellene megtalálni, illetve azokban az országokban, ahol még ezt a számot sem érték el, a cél a minél hatékonyabb visszagyűjtés.

De nem csak a környezetünk érdekében kellene begyűjteni a rossz elemeket. A haszontalan darabok ugyanis kiváló nyersanyagnak is számítanak.

Herczog Edit, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
- 95 százalékát egy használt elemnek újra lehet hasznosítani, ezeket az anyagokat akkor nem kell valahonnan kibányászni a természetből, és nem kell importból fedezni, mert az EU területén például a lithium nem található meg. Ez kínai exportból származik 95 százalékban,tehát a függőségünk is csökkenti, ha az elem újrahasznosítást a jelenleginél hatékonyabban megoldjuk.

Az Európai Parlamentben és a többi európai intézményben már hatodik éve megrendezik az elemgyűjtő versenyt. Politikusok, munkatársak hozzák még otthonról is a félretett darabokat. A védnök minden alkalommal Herczog Edit volt. A szocialista képviselő szerint a mindennapok során használt elemek száma óriási mértékben növekszik, és a csúcstól még nagyon messze vagyunk.

Herczog Edit, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
- Az igazi nagy kihívást, amire az uniónak fel kell készülni, azt a hibrid autók jelentik, az akkumlátorbegyűjtés jelenti. Különösen akkor, ha látjuk az exponenciális fejlődési görbét, amit az elektromos autók piaca mutat. Az unióban úgy tervezzük, hogy elérjük a 8-10 millió elektromos autót néhány éven belül, és 10-15 évvel később meg kell jelenjen az a gyártókapacitás, aki ezt a feldolgozást elvégzi. Tehát a visszagyűjtés az önmagán túlmutató cél.

A környezetbarát szélerőművek, naperőművek által termelt energiát is tárolni kell, és ehhez óriási akkumulátor kapacitásra van szükség. Idővel ezeknek a begyűjtését is meg kell szervezni. A tudomány közben azon dolgozik, hogy a megtermelt zöld energiát is minél tovább tárolni tudjuk.

Herczog Edit, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
- Természetesen a kutatás-fejlesztés iránya, hogy minél hatékonyabban tudjuk az elemben tárolni az energiát, hogy ne legyen energiaveszteség az elemben való tárolás és az onnan való kivétel hatására.

Ezt a technológiai váltást, aminek érdekében a kutatók dolgoznak, a szakemberek a harmadik ipari forradalomként emlegetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése