EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2011. október 9., vasárnap

Verespatakra készülnek az EP képviselők

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága Verespatakra készül, hogy a helyszínen ismerje meg a tervezett aranybányával kapcsolatos álláspontokat. A képviselők több állampolgári beadványt is tárgyaltak, amelyek a cianidos technológiára épülő beruházás elleni fellépésre kérték az uniós hatóságokat. Göncz Kinga, szocialista EP képviselő, a bizottság tagja két beadványról beszélt az ülés után: az egyiket román tudósoktól kapták, akik tudományos érvekkel igazolták, mennyire káros lenne az aranybánya a környezetre. A másik petíciót egy helyi civil szervezet nyújtotta be, és azokra a pótolhatatlan európai kulturális, idegenforgalmi értékekre hívták fel a figyelmet, amelyeket tönkretenne az óriásberuházás.




Magyarország jól ismeri, milyen károkat okozhat a cianidos aranybányászat. 2000-ben a romániai Nagybányáról elszabadult cián miatt a Tisza szinte teljes élővilága kipusztult. Göncz Kinga az Európai Parlament Petíciós Bizottságában épp erre hivatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy a verespataki bányanyitás terve nem Románia belügye, hiszen az esetleges környezeti károk több európai uniós tagállamot, illetve csatlakozni szándékozó országot érinthetnek.

Göncz Kinga, EP képviselő, Szocialisták és Demokraták (S&D)
Egy ilyen környezeti katasztrófa után nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk, hogy mi történhet, hogyha mégiscsak egy ilyen cianidos beruházás történik, hatalmas mennyiségű zaggyal, amit aztán évtizedeken keresztül tárolni kell. Én pontosan erre hivatkoztam a felszólalásomban, hogy nem mondhatjuk ezt, hogy ez korai fázisban van, amikor már pontosan tudjuk, hogy milyen károk lehetnek, és ez egy sokkal-sokkal nagyobb mértékű környezeti terhelést jelent, mint amekkora a nagybányai volt.

Az Európai Parlament több mint egy évvel ezelőtt már elfogadott egy olyan határozatot, amely a cianidos bányászati technológia betiltását sürgette. A környezetvédelmi biztosnak ez év végéig elő is kellene terjesztenie az erre vonatkozó uniós szabályozást.

Göncz Kinga, EP képviselő, Szocialisták és Demokraták (S&D)
Semmi nyoma annak, hogy a Bizottság bármit csinált volna. Ezt meg is kérdeztük a Bizottság képviselőjétől. Ez az egyik, amit a parlament tehet: sürgeti a Bizottságot, hogy álljon elő egy ilyen irányelvvel. Közben azt lehet látni, hogy van olyan cianidos technológia, ami zárt rendszerű, nem ilyen veszélyes, elképzelhető, hogy nem az lesz a vége, hogy teljesen betiltják, de az biztos, hogy valamiféle irányelvre szükség van ezen a területen. A másik, hogy tervbe van véve, hogy a peticiós bizottság elmegy Verespatakra, és megnézi, hogy valóban, hogy áll ez a kérdés, mit gondolnak az emberek? Nagyon sok civil tiltakozás van egyébként, egy petíció is van az interneten, amit eddig már 17 ezer ember írt alá. Tehát fontos lenne beszélni azokkala a civil szervezetekkel, akik folyamatosan figyelik, hogy mi is történik mostmár másfél évtizede. Ez egy régi-régi terv, csak eddig nem volt reális veszélye a megvalósításnak. Most meg úgy tűnik, hogy ez politikai prioritás Romániában.

A tervezett verespataki látogatáson a képviselők a beruházást szorgalmazók érveit is meghallgathatják, akik az arany magas világpiaci árára hivatkoznak és a bánya jótékony foglalkoztatási hatásait emelik ki.

Göncz Kinga, EP képviselő, Szocialisták és Demokraták (S&D)
Ez egy rövid távú kitermelés lenne, tehát jó esély van arra, hogy 2020-ra ki is nyerik az ott található aranyat. Tehát, ha még lesz is pozitív foglalkoztatási hatása, ez akkor is nagyon rövid távú pozitív hatás, legalább is foglalkoztatási értelemben, de nagyon sok kárt okoz, például turisztikai szempontból, ami szintén foglalkoztatási szempontból fontos lehet. Tehát azt hiszem, hogy ez egy nagyon gyenge érv. Az biztos, hogy a kanadai cég nagyon komoly pénzeket költ arra, hogy pozitív hírét keltse ennek a beruházásnak: megszólaltat személyesen olyanokat, akik azt mondják, hogy munkát szeretnének, és erre ez ad lehetőséget. De azt hiszem, hogy sokkal súlyosabbak azok a szempontok, amelyek ellene szólnak, mint amelyek mellette szólnak ennek a beruházásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése