EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. december 1., szombat

Jogok, egyenlőség és polgárság





 BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE

Az Európai Unió nem képes megvalósítani szakpolitikai céljait, ha a tagállamok nem alkalmazzák a gyakorlatban hatékonyan az uniós jogot. Brüsszel minden évben áttekinti, hogy a tagországok határidőre átültették-e az új jogszabályokat saját jogrendjükbe, és ha elmaradások vannak, akár eljárást is indíthatnak a kormányok ellen. 2011-ben például csaknem 1200 esetben indított emiatt kötelezettségszegési eljárást a Bizottság, és az év végére még mindig 763 lezáratlan ügy volt jogszabályok késedelmes átvétele miatt. Az uniós jog persze nem csupán ilyenkor sérülhet, hanem akkor is, ha az átvett jogszabályt rosszul alkalmazzák, vagy ha a polgárok nem is tudnak arról, hogy milyen jogaik vannak – és így azok nem is érvényesülhetnek. Óriási szerepe van tehát a tájékoztatásnak, hogy az uniós polgárok jól ismerjék a jogaikat – ezt a programot a következő években is jelentős pénzekkel támogatja majd az Európai Unió.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)

„Ha csak példát mondok: mindenkinek joga van arra, hogy megkülönböztetés nélkül bánjanak vele , a diszkriminációmentességhez, miközben tudjuk, hogy nagyon sok tagállamban problémát okoz az, hogy nem feltétlenül érvényesül ez akkor sem, ha a hatóságok tesznek valami lépést, például a rendőrségi fellépések esetén, például az igazságszolgáltatásban, például a közigazgatásban. De ugyanígy nagyon sok egyéb jogról nem tudnak az emberek, hogy milyen jogaik vanak akkor ha egy másik tagállamban akarnak dolgozni, ha ott akarnak tanulni, hogy joguk van arra, hogy önkéntesként dolgozzanak egy másik tagállamban, hogy joguk van ahhoz, hogy elfogadják a diplomájukat, hogy ugyanolyan jogok illességk meg őket akkor is, ha Középkelet-Európából elmennek Angliába dolgozni, Németországba dolgozni, stb. Tehát az emberek viszonylag keveset tudnak a jogaikról, és ez a program pontosan azt célozza, hogy részben többet tudjanak róla, részben hogy valóban mindenhol megvalósuljon ezeknek a jogszabályoknak az átültetése a gyakorlatba.”

A „Jogok, egyenlőség és polgárság” nevű programról, amely 2014-től három eddigi uniós finanszírozású program egyesítésével szolgálja majd, hogy minél teljesebb mértékben érvényesülhessenek az uniós polgársággal járó jogok, az Európai Parlamentben Göncz Kinga készítette a képviselők véleményét összegző jelentést.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„Ezzel az új programstruktúrával az átfedések kiküszöbölhetők, és hatékonyabban használhatók föl az uniós források. Egyébként is nagyon hosszú volt a döntési idő. Ha valaki beadott egy pályázatot, hagyon-nagyon hosszú idő telt el addig, amíg a döntés megszületett és hozzájutott a pénzhez, amivel ténylegesen elkezdhette a programot. Ugyhogy a remény az, hogy most rövidebb lesz az átfutási idő, én azt hiszem, hogy erre jó esély van.”

A program forrásai arra szolgálnak, hogy az európaiak akadály nélkül gyakorolhassák jogaikat. Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy megszűnjön a legelesettebb társadalmi rétegeket sújtó diszkrimináció, a faj- és idegengyűlölet, a kirekesztés, a szegregáció és az erőszak minden formája. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a több tagországban működő érdekvédelmi hálózatok.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„Nagyon fontos az is, hogy ezekben az európai hálózatokban lehet egymástól tanulni, lehet olyan programokat felállítani, amik például elérik az embereket akkor is, ha egyik tagállamból a másikba költöznek. Ezt reméljük, de ez történik is, hogy az emberek mozognak a tagállamok között, nem feltétlenül csak egy tagállamban élnek. Vagy például, hogyha valaki családon belüli erőszak áldozata, és például elköltözik abból az országból, ahol ezt el kellett szenvednie, akkor hasonló védelem illesse meg egy másik tagállamban is, és legyen olyan szervezet, amelyik gondoskodik erről: ezek azok a bizonyos határon átnyúló együttműködések, amelyekhez feltétlenül Európai Uniós források kellenek, és nem elegendő, hogy ezt tagállami szinten finanszírozzuk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése