EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2011. december 12., hétfő

Előnytelen egyenjogúság?

Egy év múlva megszűnik a diszkrimináció az európai biztosítási piacon. Nem fordulhat elő, hogy nők többet fizessenek ugyanazért a szolgáltatásért, mint a férfiak. De az sem, hogy kevesebbet. Azt, hogy a biztosítást kötő ügyfél férfi-e vagy nő, tilos figyelembe venni. Az intézkedés alapja egy  európai jogszabály, ami alól eddig volt kibúvó, de az Európai Bíróság egy fogyasztóvédelmi szervezet kezdeményezésére határidőt szabott minden tagállamnak. 2012. december 21-e után nem lehet olyan biztosítást kötni, amelyben a biztosító figyelembe veszi, hogy a szerződő fél férfi-e vagy nő.




Az európai biztosítók eddig figyelembe vehették azokat a kockázatokat, amelyek abbl fakadtak, hogy az ügyfelük férfi-e vagy nő. Mérlegelhettek, és eltérő díjakat állapíthattak meg. Jövő decembertől azonban ez már tilos lesz.

Gurmai Zita, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„2004-ben hozott az akkori bizottság egy olyan döntést, hogy nemre való tekintet nélkül kell megkötni a biztosításokat. Természetesen, mint minden szabályozásban, itt is volt egy kiskapu, tehát ennek megfelelően, egészen addig, amig nem volt egy bírósági határozat, hogy hogyan kell pontosan értelmezni ezt az ügyet, gyakorlatilag senki nem vette ezt komlyan. Illetve, a Nőjogi Bizottság annak idején jelezte, hogy nem kérünk derogációt, mert úgy gondoltuk, hogy ha valóban életbelép ez a törvény, akkor ez jelentlezik a piacon, és azt jelenti, hogy a nőket hátrányosan fogja érinteni.”

Az Európai Bíróság döntése az egyenlő jogok, a diszkriminációmentesség elvén alapult, de az ítélet nem várt bonyodalmakhoz vezethet – legalábbis egy szakmai tanulmány szerint. Sok esetben ugyanis a nők kedvezőbb díjat fizettek egyes biztosításoknál,  épp azért mert nők. Például a fiatal, kezdő járművezetők között alacsonyabb a balesetek száma, mint a fiatal férfiaknál, és ez a díjtételekben is megmutatkozott. Ezután ezt a kockázati tényezőt nem vehetik figyelembe a biztosítók.  A gyakorlat szerint a fiatal férfiak által okozott több baleset kockázatát  a fiatal nők díjszabására is szétterítik majd. Vagyis: a férfiak kevesebbet, a nők pedig többet fognak fizetni.

Gurmai Zita, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„Miután ez az ügy nagyon sokakat érint, és azt tapasztaltam, hogy a biztosítási piac abszolút mértékben együttműködő, hiszen 100 éves hagyományt kell megváltoztatnia azzal, hogy a nemi diszkriminációt ki kell vennie ebből, ennek megfelelően egy munkadokumentumot készítettem, a 2004-es jelentés alapján, amiben szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen ügyek lehetnek ebben érintettek.”

Egyes biztosításoknál például javulhat a nők helyzete. A magán-nyugdíjbiztosításoknál a nők eddig többet fizettek, mert tovább élnek, és hosszabb időn át fizeti nekik a biztosító a havi járandóságot. Ha ezután nem kell magasabb díjat fizetniük, akkor végül is jobban járnak. Az életbiztosításoknál – amiatt, hogy a nők halálozási kockázata alacsonyabb a férfiakénál – alacsonyabb díjat fizettek a nők. De ha ezt a biztosítók nem vehetik figyelembe, az a nők számára díjemeléssel jár.
Az Európai Parlament témával foglalkozó jelentéstevőjeként Gurmai Zita is egyetért azzal, hogy az intézkedés díjemelkedést hozhat.

Gurmai Zita, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„Valóban, a nők szempontjából akár 30 százalékkal is megemelkedhet az életbiztosítás, az autóra kötött biztosítás díja..Tehát ha azonos módon mérünk, akkor a férfiaknak jobb lesz- ezt is tisztességgel el kell tudni ismerni.”

Várható az is, állítják a szakértők, hogy a díjemelkedés miatt – különösen a válság idején – jóval kevesebb biztosítást kötnek majd a nők. Ez főleg a nyugdíjbiztosítások területén okozhat gondot, hiszen ha csökken az öngondoskodás, csökken az anyagi biztonság is.
A forgalomcsökkenés miatt a biztosítók várhatóan megnövelik majd marketing és reklám kiadásaikat – ami tovább emelheti az árakat. Ráadásul, mivel az unisex termékek miatt a kampány nem irányulhat kifejezetten nőkre vagy férfiakra, ez a hirdetéseket is megdrágíthatja, ami szintén érvényesülni fog a biztosítási díjakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése