EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. február 12., vasárnap

Digitális populizmus

Az európai populizmus növekedése az interneten is követhető – állítja egy londoni tanulmány, amely 12 európai ország populista pártjait és mozgalmait, köztük a magyar Jobbik online tevékenységét vizsgálta. A magyar pártról szóló elemzés megjelent külön kötetben is, amit az Európai Parlamentben is bemutattak. A Jobbik internetes követői által kitöltött kérdőíveket a londoni Demos intézet elemzői egy korábbi, a Jobbik szavazóival készült felmérés adataival is összevetették. A tanulmány megállapításait Göncz Kinga, szocialista EP képviselő értékelte Brüsszelben.



Elsősorban fiatalok, kétharmaduk férfi, ötödüknek felsőfokú végzettsége is van – ez jellemzi a Jobbik internetes híveit, állítja egy Londonban készült tanulmány, amelyet az Európai Parlament  Rasszizmus Elleni munkacsoportjában mutattak be. A Facebookos közösség nyolcvan százaléka szavaz is a Jobbikra, 35 százalékuk demonstrációkra is elmegy, de csak 16 százalék a párt tagja. Vagyis a Jobbik jól használja az internetes médiát a saját támogatói bázisának bővítésére.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP (Szocialisták és Demokraták, S&D)
Mások nem tudják láthatóan ezt egyelőre megtenni, hogy a fiatalokhoz elérjenek a szociális médián keresztül, a közösségi médián keresztül egyrészről, másrészről pontosan azokat a tendenciákat erősíti ez fel, amik meglehetősen veszélyesek lehetnek. Például az előítéletességet. Azt látjuk, hogy azok csatlakoznak elsősorban a fiatalok közül, akik csalódottak egyrészt az intézményrendszerben, a demokratikus intézményekben, más oldalról pedig maguknak is erős előítéleteik vannak, és akkor itt könnyen találnak olyanokat, akik hasonlóan gondolkodnak, könnyen tudnak olyan történeteket megosztani egymással, amelyek erre erősítenek rá, és ez az, ami hosszú távon veszélyes lehet, nagyon erős romaellenes, antiszemita éle van tulajdonképpen ezekenek a közösségi kommunikációknak.

A tanulmány szerint aki a facebookon Jobbik-követő, az fiatalabb és iskolázottabb, mint az áltag Jobbik-támogató,  és kevésbé sújtja a munkanélküliség is. A nyugat-európai populista mozgalmak híveitől viszont abban különböznek, hogy azoknak az iszlám és a bevándorlás a fő gondjuk, Magyarországon viszont a romák integrációja.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP (Szocialisták és Demokraták, S&D)
Azt is mondják ezek a kutatások, hogy a Jobbik támogatói lényegesen előítéletesebbek, mint a magyar társadalom többi része, de nincsen olyan nagy különbség. Tehát egyébként is jelen van az előítéletesség, egyébként is jelen van az, amit egyébként a politika meglehetősen kelt is. A szegényekkel szemben egyre többször felmerül a bűnbakképzés: cigánybűnözésről, hajléktalan bűnözésről beszél a kormánypárt sok-sok képviselője. Most éppen a rokkantnyugdíjak kapcsán úgy tűnik, hogy azok, akik rokkantsági nyugdíjat kapnak, azok kerülnek egy ilyen helyzetbe, hogy úgy tűnnek fel a kommunikációban, mintha ők ingyenélők lennének. Én azt hiszem, hogy ez nagyon veszélyes tendencia. Most a kormánypárti kommunikáció ezt erősíti, hogy keressünk bűnbakot, erre úgy látszik, hogy van Magyarországon egyfajta készség, hogy az emberek ezt elhiggyék, máshol keressék a problémák okát. Ez felerősítheti a választások előtt ezeknek a pártoknak a támogatottságát, és hozhatja a Jobbikot olyan helyzetbe, hogy erős lesz, vagy erősebb a mostaninál a támogatottsága, ez az igazi veszély.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése