EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. február 5., vasárnap

„El a kezekkel a dizájnomtól!”

Európában tízmillió munkahely szűnt meg tíz év alatt amiatt, hogy eredeti, márkás termékek helyett silány utánzatokat, hamisított árukat vesznek a fogyasztók. A hamisított termékek  illegális forgalma 1,5 százalékkal csökkenti az európai gazdaságban előállított áruk összértékét, a GDP-t. Az EU éppen ezért határozottan fellép a fogyasztók tájékoztatásáért, a tudatos vásárlói magatartás elterjesztéséért, és az elmúlt évben is pályázatot hirdetett olyan kreatív alkotások elkészítésére, amelyek jól hirdetik az eredeti termékek vásárlásáért folyó kampány céljait. Tavaly az ifjúsági kategóriának volt magyar győztese, a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyerte kisfilmjével az Európai Bizottság „Színtiszta utánzat” címmel kiírt kreatív pályázatát, az idei eredményhirdetésen a profik kategóriájában nyert egy magyar alkotópáros: Szőnyi Gergely és Helényi Tamás, a Green Lake Pictures filmesei.




BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE

Hétköznapi jelenetek, amelyek bármelyikünkkel megeshetnének: fodrász, építkezés, konditerem, buszmegálló, presszó, kosárpálya vagy a karján gyermekével vasaló kismama. Itt azonban mindegyik képen valakin fekete maszk van. Bűnözők? Igen, a mindennapok elkövetői ők, akiknek tetteit hajlamosak vagyunk enyhébben megítélni. Mert „csak” letöltenek, zenét, filmet, szoftvert, illegálisan. Ezt a filmet ítélte a legjobbnak a zsűri, mert egyértelműen, határozottan viszi át a megfogalmazott üzenetet. Az alkotók, korábban együtt televízióztak, így együtt mutatták be filmjüket a kamera előtt.

Helényi Tamás,operatőr, Green Lake Pictures
„Egy kicsit sokkoló is maga a dramaturgia és a képi világa is, célzok itt a plakátra és a dramaturgiai központra, arra a bizonyos csuklyára.”

Szőnyi Gergely, forgatókönyvíró, Green Lake Pictures
"Azt próbáltuk meg kiemelni, hogy mivel ez nagyon hétköznapi jelenség ez a letöltés, akár egy közös kosarazás, vagy egy vacsora vagy egy program a barátokkal, hogy közöttünk van egy olyan személy, aki érintett a dologban, tehát a törvény szerint bűnt követ el, vagyis csúnya szóval bűnöző, akkor sem foglalkozik vele senki, mert attól XY az én barátom, az én unokatestvérem, vagy avalaki, aki együtt szórakozik éppen velem, az emberek nem foglalkoznak ezzel annyira. Tehát ha kiemeljük ezt úgy vizuálisan, hogy egy símaszkot teszünk rá, mint egy rablóra, aki a bankot fosztogatja és szintén bűnt követ el, és törvényt szeg, akkor ezzel kiemeltük azt a problémát, hogy bűnözők mászkálnak közöttünk, akikkel nem törődünk.”

A mindennapi bűnözők közöttünk vannak.
A hamisítás, illegális letöltés, engedély nélküli másolás ugyanolyan bűncselekmény, mint a rablás – hangzik a film üzenete.


Herczog Edit, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
„Másfél százalékos GDP kiesésért felel ez ma már, és mintegy 10 millió európai munkahely közvetlen vagy közvetett megszűnését okozta. Mindenképpen fordítani kell tehát ezen a folyamaton, és mindenképpen fordítani kell a fiatal munkanélküliség esetében, hiszen a fiatal munkanélküliek száma gyarapszik... Másrészt a fogyasztó oldaláról fontos, hogy azt kapja, amiért fizetett. A legtöbb fogyasztó az nem rosszhiszeműen vásárolt csalt, hamisított terméket, hanem pusztán nem ismeri fel a csalt-hamisított termékek körét.”

Ne legyél bűnöző! Válaszd az eredetit! – ezzel a tanulsággal zárul a díjnyertes magyar film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése