EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. február 19., vasárnap

Szegények nadrágszíja

Az emberek megértik, ha meg kell húzni a nadrágszíjat, de azt nem, hogy miért csak a szegényeknek - hívta fel a figyelmet Göncz Kinga az EP strasbourgi plenáris ülésén elhangzott egyperces felszólalásában. A szocialista EP-képviselő a rokkantnyugdíjasok ellátásának megvonását célzó magyar kormányzati intézkedésekre hívta fel a képviselők figyelmét.



Maros Sevcovic, európai biztos, Európai Bizottság
Erős meggyőződésünk, hogy gazdasági válság idején a polgárok bizalma, a piacok bizalma, különösen fontos.
Az unió januári, általános ügyekkel foglalkozó tanácsülésének tájékoztatóján zárta így beszámolóját Maros Sevcovic uniós biztos, miután ismertette, hol is tart az Európai Bizottság eljárása Magyarország ellen. A bizalom megőrzését, a szociális feszültségek elkerülését fontosnak tartják Brüsszelben ahhoz, hogy a válság okozta sebek gyorsabban begyógyuljanak. Az Európai Parlamentben azonban Göncz Kinga, szocialista képviselő újabb feszültségforrásról számolt be: a megváltozott munkaképességű emberek biztosítási alapú, szolgálati évek alapján járó nyugdíjának átalakításáról, ami alapján segély jellegű ellátás járna a jogosultaknak.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
Ez most úgy módosul, hogy nem nyugdíjat fognak kapni, hanem rehabilitációs, gyakorlatilag szociális ellátást, ami kevesebb is, de ennek a megbélyegző volta is nagyon fontos. Most kikerülnek abból a körből, a nyugdíjasok köréből, és a nyugdíj tulajdonképpen olyan ellátás, ami a ledolgozott évek jogán jár. A szociális ellátást pedig olyan, amit valaki kap akkor, ha a társadalom úgy ítéli meg, hogy szeretné ellátni, tehát nagyon más a társadalmi megítélése is.

A képviselő szerint az Európai Unióval és a Valutaalappal kezdődő tárgyalások előtt nem kellett volna  a legelesettebb rétegek jövedelmét csökkenteni. Jelentősebb forrásokhoz juthatna ugyanis a költségvetés, ha a személyi jövedelemadó rendszer átalakításával, egy a magasabb jövedelműeket terhelő második adókulcs bevezetésével jutna bevételekhez.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP, Szocialisták és Demokraták (S&D)
Lehet, hogy ez csak egy mondat a Széll Kálmán tervben, hogy felülvizsgáljuk a rokkantnyugdíjasok munkaképességét, és visszaküldjük őket a munkaerőpiacra, de hogy ez a rövid mondat micsoda katasztrófákat okoz családok és emberek számára, és hogy valóban erre van-e előre, vagy pedig arra, hogy azt kell mondani, hogy onnan veszünk el, ahol van, és az egy kulcsos adó az, amin változtatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése