EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. június 25., hétfő

Adományok Brüsszelből





BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE

A brüsszeli Magyar Bálok hagyománya hosszú évek óta, hogy összekapcsolódnak a jótékonysággal is: a bálozók körében adományokat gyűjtenek, amelyek mindig nehéz sorsú magyar gyermekek életének jobbítását szolgálják a határon túl vagy Magyarországon. A bál szervezője a magyar kultúrát, nyelvet és hagyományokat ápoló brüsszeli egyesület az arcFAM, amelyet az európai parlament fideszes képviselője, Pelczné Gáll Ildikó is a magáénak érez.

Pelczné Gáll Ildikó, EP képviselő, Fidesz
"Egy olyan élő magyar közösséggel találkozhattam, amely nem csak küldetésének tekintette a magyar tradícióknak a bemutatását, hanem igaziból azt tovább is fejlesztette és mindenféle formában, ahogy lehetősége adódott, nap mint nap, hónapról hónapra, meg is jelenítette azt. Nem véletlen, hogy ez a közösség számban és tevékenységben is egyre inkább gyarapodó lett."

A 2012-es brüsszeli Magyar Bálon összegyűlt adományokat két EP képviselő, az arcFAM egyesület két pártfogója, Pelczné Gáll Ildikó, és Sógor Csaba adta át az Európai Parlamentben rendezett ünnepségen.

Sógor Csaba, EP képviselő, RMDSZ
"Mi magyarok arról vagyunk híresek, hogy sokat szeretünk panaszkodni, de jó az, amikor egy bálon keresztül egy ország, mi magyarok, ünnepelve, vidáman mondjuk el a világnak, hogy össze is tudunk fogni, nem csak széthúzni, hogy a hagyományainkat ápoljuk és szeretnénk, hogy ezek a hagyományok ne csak minket, hanem egész Európát gazdagítsák."

A jótékonysági gyűjtés egyik adományát a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta. A félmillió forintból a  Marosvásárhely melletti "Isteni irgalmasság" gyermekotthont fejleszthetik. Azt szeretnék, ha az otthon önellátóvá válhatna, és a gyermekek közreműködésével termelhetnék meg az ehhez szükséges zöldséget, gyümölcsöt.

Neszmélyi Athéné, Dévai Szent Ferenc Alapítvány
"A bővítés nevelési célokat is szolgál. A gyermekeknek megmutatják a munkához való pozitív hozzáállást, azt is megmutatják, hogyan kell az alapvető gazdálkodási ismereteket elsajátítani, és a gyakorlatban ezeket alkalmazni."

A magyar bálok új kezdeményezése, hogy egy-egy város, tájegység díszvendégként mutatkozhat be ízeivel, hagyományaival. Az idén az Anna-bálról is híres Balatonfüred kapott meghívást Brüsszelbe. A város gyermekjóléti szolgálata is akkor kerülhetett az adományozók figyelmébe. Az egy millió forintból gyermektáborokat  szervezhetnek majd.

Váradi Gézáné, Balatonfüredi Gyermekjóléti Szolgálat
"A korábbi években is heti rendszerességgel foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek, de olyan rendezvényt vagy tábort nem tudtunk szervezni, ahol hosszabb időt tölthettek együtt, egymással közösségben. Olyan programokat és rendezvényeket szeretnénk ebből a pénzből a gyerekeknek szervezni, amit a saját szüleik, családjuk nem tud nekik megadni."  

Az adományozás hagyománya jövőre is folytatódik. Ennek jegyében tisztelte meg jelenlétével az átadó ünnepséget Herczegh Anita, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, aki jelezte, elvállalja a 2013-as brüsszeli Magyar Bál jótékonysági főpártfogójának tisztét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése