EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. június 23., szombat

Gázpiaci modell a Duna régióban



BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE

Európa egyre kiszolgáltatottabb, ha energiáról van szó. Pedig a 2009-es orosz-ukrán gázválság óta egymást követik a különböző tervek új vezetékekre, kétirányú szállítást is lehetővé átalakításokra, meglévő vezetékek összekapcsolására, cseppfolyós gázt átfejtő új terminálokra, a beszerzési források bővítésére. A tervekből azonban egyelőre kevés valósult meg.

Gyürk András, EP képviselő, Fidesz, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője
- Az unió egésze is kiszolgáltatott, de azon belül Magyarország az egyik legkiszolgáltatottabb tagállam. Mi elképesztő mértékben függünk egyetlen energiaforrástól, az a gáz, és azon belül pedig egyetlen partnertől, az Oroszország. A gázt ugyanis szinte kizárólag Oroszországtól kapjuk. A magyar kiszolgáltatottság az európai kiszolgáltatottságot is meghaladja, a tendencia azonban az, hogy európai szinten is folyamatosan növekszik ez a kiszolgálatottság .

Hol van a legnagyobb szükség újabb beruházásokra, vezetékekre, összeköttetésekre, fejlesztésekre? Ennek modellezését dolgozta ki a dunamenti országok gázpiacára a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont Budapesten, Kaderják Péter vezetésével. Országonként, projektenként mérhetővé tették, hogy egy-egy beruházás megvalósulása milyen árváltozást hozna magával a regionális piacon. Ebből lehet felmérni, melyik fejlesztés mekkora haszonnal járna, és mennyi idő alatt térülne meg a befektetés. A modellszámítások eredményei rendkívül ígéretesek, például a magyar-szlovák összeköttetés jövedelmezőségét illetően is.

Kaderják Péter, igazgató, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont
- Ez a projekt önmagában csaknem három százalékos árcsökkenést eredményezhet a teljes régióban. Ez nagyon sok. Az éves megtakarítás a régióban várhatóan, egyetlen évben 600 millió euró lenne. A projekt költsége összesen 150 millió euró, vagyis egyetlen negyedév alatt megtérülhetne a beruházás. Emellett a magyar-szlovák összeköttetésen lebonyolított földgáz spotkereskedelem egy év alatt egy millió eurós bevételt eredményezne.

Ha a Duna Régió Gázpiaci Modelljének összes infrastrukturális fejlesztése megvalósulhatna, az a gázpiaci árak több, mint 20 százalékos csökkenését jelenthetné - összegezte a kutatások megállapításait az előadó. Ha minden projekt nem is készülhet el egyszerre, a prioritások felállításához jó segítséget adhat a magyar szakértők módszere. Rövidesen döntés várható ugyanis arról, hogy mely fejlesztésekre jut pénz uniós forrásokból, és fontos, hogy ezek a döntések megalapozottak lehessenek.

Gyürk András, EP képviselő, Fidesz, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője
- Ezek a prioritások ne pusztán politikai prioritások alapján dőljenek el, ne egyfajta "nagy ország - kis ország"  viszony legyen az, ami dönt ebben a kérdésben, hanem valóban a racionalitás, a megtérülés legyen a döntő szempont. Ez a modell, ha úgy tetszik hidegen, szárazon, arra törekszik, hogy valóban a hasznát mutassa be a z egyes projekteknek. Nem csak az adott országokra vonatkozóan, amelyeket összekötne egy esetleges vezeték, hanem az egész régióra vonatkozóan, amelyre hatása vanegy ilyen új projektnek, hiszen az kiderült az előadásokból, hogy sokszor olyan országok, amelyeknek közvetlenül nem érintettek, hiszen nem az ő területükön épül megy egy vezeték, közvetetten akár haszonélvezői is lehetnek egy-egy új projekt megépülésének. Ezt a komplex képet igyekszik bemutatni ez a modell, még egyszer mondom, távolságtartó módon, mindenféle politikai befolyástól mentesen, ezért kiváló alapja lehet, azt gondolom, egy szakmai döntésnek. Amiben persze a politikai szempontok is érvényesülnek, de talán így nem jutnak túlsúlyra, és végső soron az európai adófizetők pénze a legjobban hasznosul majd.

A Duna Régió Brüsszelben bemutatott Gázpiaci Modellje a magyar uniós elnökség alatt elfogadott Duna Stratégia fejlesztési kerettervéhez illeszkedik.

Gyürk András, EP képviselő, Fidesz, a Magyar Néppárti Delegáció vezetője
Ez önmagában új forrásokat nem jelent, de a meglévő források hatékonyabb felhasználásának eszköze lehet.  Most pontosan erről van szó. Meglévő forrásokról beszélünk, amelyek az energia területén állnak rendelkezésre. Ha ebbe a keretbe bele tudkuk illeszteni, és az érvelésünkbe a meglévő Duna-stratégiát tudjuk bemutatni, mint hátteret, emögé a kezdeményezés mögé, akkor meggyőződésem szerint nagyobb esélyünk van, hogy sikerre vigyük ezt az ügyet, és végsősoron olyan projektek valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak Magyarország és az egész régió ellátásának, biztonságának növelésén keresztül, meggyőződésem, az olcsóbb energiaárakhoz is.

A tanácskozás megállapításait összegezve Orbán Anita utazó nagykövet, a Duna Stratégia energia cselekvési területét irányító magyar koordinátora azt hangsúlyozta, hogy a Duna Régió Gázpiaci Modell hasznos segítséget nyújt a regionális munkacsoportok számára. Ennek segítségével ugyanis megalapozottabb javaslatokat tehetnek a különböző energetikai beruházásokra, amelyek az Európai Bizottság értékelését követően uniós pénzügyi forrásokra számíthatnak. Orbán Anita kiemelte, hogy a modell csupán az első lépés, mert a Duna Stratégia energiaügyi együttműködésében kiemelten foglalkoznak majd a gáztározói kapacitások regionális koordinálásával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése