EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2012. június 21., csütörtök

Tóásó Előd ügyéről Brüsszelben


A Bolíviában fogvatartott Tóásó Előd ügyében tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben, amelyet Gál Kinga, az emberi jogi bizottság alelnöke szervezett. A meghívottak között volt Tóásó Előd nővére, az öccse érdekeiért nemzetközi szinten is küzdő Tóásó Edit, és a latin-amerikai ország brüsszeli nagykövete is.




Mindenkinek joga van az ártatlanság vélelméhez és a tisztességes eljáráshoz, mondta bevezetőjében Gál Kinga, a meghallgatás szervezője. Tóásó Előd ezt nem kapja meg. Tóásót 2009. április 26-án a bolíviai Santa Cruzban vették őrizetbe a különleges erők terrorista összeesküvés gaynújával, a szállodai rajtaütés során társait, Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert lelőtték, Tóásó és a horvát-bolíviai Mario Tadic előzetes letartóztatásban van. A bolíviai törvények szerint ez legfeljebb 36 hónapon át tarthat, tehát már jogsértő.

GÁL KINGA, EP képviselő, Fidesz
Mindezt alátámasztja egy tavaly decemberben elfogadott ENSZ dokumentum is, amely a világszervezet önkényes fogvatartással foglalkozó munkacsoportja dolgozott ki. A nyilatkozat kimondja, hogy Bolívia több ponton is megsérti az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, a jelentés megerősíti, hogy Tóásó Elődöt letartóztatási parancs nélkül vették őrizetbe, és törvényellenesen tartják fogva. Ezért ez a független szakértőkből álló csoport is felszólította a bolíviai kormányt, hogy azonnal engedjék szabadon Tóásó Elődöt.

Ezt az amatőr felvételt egy bolíviai rendőr készítette saját mobiltelefonjával. Az látható rajta, hogy a Santa Cruz-i szállodában a rendőri rajtaütés után rendezkednek, Tóásó Előd testvére szerint valószínűleg éppen nyomokat tüntetnek el, illetve félrevezető nyomokat helyeznek el.

TÓÁSÓ EDIT
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a rendőrök a testvérem hátizsákjában fegyvereket hordoznak egyik szobából a másikba, helyszíneket rendeznek át, és a legfontosabb, hogy nincsenek halottak a földön a folyosón. És a kockás ingben levő fiatalemberre szeretném felhívni a figyelmet, aki nem Tóásó Előd és nem Mario Tadic.


Tóásó Edit kétségbe vonja, hogy tűzharc volt a hotelben, szerinte a képek és a másodlagos boncolások is azt igazolják, hogy a három külföldit kivégezték. Elmondása szerint Tóásó Előd letartóztatásakor nem volt jelent tolmács, nem beszélhetett senkivel. A börtönben - többszöri kérése ellenére – nem kapott orvosi ellátást, az őt ért kínzásokat és veréseket a bolíviai hatóságok nem vizsgálták ki, sérüléseiről is csak a magyar nagykövet  közbenjárására készült látlelet.
Bolívia brüsszeli nagykövete vitatta a megállapításokat. Elmondása szerint a La Paz-i parlament kétharmados többséggel fogadott el jelentést arról, hogy a Tóásó Elődék elleni eljárás jogszerűen zajlott.

RENÉ FERNANDEZ REVOLLO, BOLÍVIA BRÜSSZELI NAGYKÖVETE
Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatásának pillanatától kezdve fogvatartása teljes ideje alatt úgy kezelik a bolíviai hatóságok, hogy emberi jogai érvényesülhessenek. Az ellene folyó eljárás szigorúan megfelel a törvényeknek és más szabályoknak. Mindenben törvényesen járunk el, és biztosítjuk a fogvatartott jogait – bizonygatta a nagykövet.

René Fernandez Revollo hosszasan sorolta az érveket, amelyek véleménye szerint a csoport bűnösségét támasztják alá.


RENÉ FERNANDEZ REVOLLO, BOLÍVIA BRÜSSZELI NAGYKÖVETE
A 2009 áprilisában félkatonai csoportok elleni rajtaütés tényeit a bolíviai törvényhozás kilenc tagú különbizottsága vizsgálta ki, amelyben valamennyi párt képviseltette magát. A bizottságot a képviselőház egyhangú döntéssel ruházta fel mandátummal, hét hónapon át dolgoztak, hogy megállapítsák, mi történt, jelentésüket, 2009 november 11-én fogadták el.

„Előnyben vannak a magyarok a nagykövet úr által előadottak megértésekor, mert mi láttuk a Tanú című filmet” - így foglalta össze a hallottakkal kapcsolatos véleményét az Országgyűlés emberi jogi albizottságának elnöke. Gulyás Gergely koncepciós eljárást sejt az ügy mögött.


GULYÁS GERGELY, AZ ORSZÁGGYŰLÉS EMBERI JOGI (AL)BIZOTTSÁGÁNAK ELNÖKE
- Természetesen számtalan bizonyítékot lehetne bemutatni, de miközben az tény, hogy a bolíviai jog szerint egy eljárás három évnél nem tarthat tovább, és ehhez képest a három éven réges-régen túl vagyunk és a büntetőeljárás el sem kezdődött, áttették most Santa Cruzba, az jól mutatja, hogy azok a bizonyítékok milyen mértékben hiányoznak, amelyek egy egyébként Bolíviában kiemelten kezelt eljárás lezárásához feltétlenül szükségesek lennének.

Aggodalommal figyeli az eseményeket az EU Külügyi Szolgálata is, amely egyetért az ENSZ munkacsoport jelentésében foglaltakkal, miszerint Tóásó Előd fogva tartása önkényes.

BELÉN MARTINEZ-CARBONELL, AZ EU KÜLÜGYI SZOLGÁLATA
- Megértjük, hogy a bolíviai igazságszolgáltatásnak vannak nehézségei és hibái az éppen zajló reform miatt, de nagyon sajnáljuk, hogy ezt épp egy európai polgár szenvedi meg. A külügyi szolgálatnak nincs konzuli jogosítványa, mert ez továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, de ennek ellenére segítsége nyújtunk a bolíviai hatóságoknak és másoknak amennyire tőlünk telik és továbbra is figyelemmel kísérjük az ügyet az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságával együtt.

Az ír Gay Mitchell a független vizsgálatot hiányolta az ügyben. Az európai képviselő a meghallgatáson heves szóváltásba keveredett a bolíviai nagykövettel.

Az ír képviselő szerint az egyetlen független igazságügyi szakértő, egy brit orvos törvényszégi vizsgálata azt bizonyítja, hogy az áldozatokat nem tűzharcban lőtték le, és már halottak voltak, amikor összekötözött kézzel még egyszer hátulról fejbe lőtték őket. Az állítólagos bizonyítékokat pedig utólag vitték a helyszínre – mondta határozottan Gay Mitchell.

A brüsszeli meghallgatás nem oldja meg a Tóásó ügyet, de a figyelem felkeltésére mindenképpen alkalmas volt. Az ír képviselő és Gál Kinga sürgősségi EP határozatot is el tud képzelni. A Fideszes képviselő szerint az ügyet mielőbb le kell zárni, és meg kell oldani Tóásó Előd kiadatását. Arra a magyar Országgyűlés is nyitott lenne, hogy megszülessen egy olyan egyezmény Bolíviával, amely megteremtené erre a jogi alapot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése