EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2013. március 3., vasárnap

Minden gyerek lakjon jól!


Miért működőképes az újszerű magyar kezdeményezés?




BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE

A jóléti államok válságban vannak. Az ötödik éve tartó gazdasági krízis azonban csak a kegyelemdöfést adta meg a lassan harminc éve agonizáló szociális ellátó rendszereknek. Az első csapást valójában már a hetvenes évek olajválsága adta, amikor megtorpant a növekedés, és megszakadt a fejlett gazdaságok évi 3-4 százalékos bővülési sorozata. Ezzel együtt a közép-kelet-európai országokban is szertefoszlott a teljes foglalkoztatottság mítosza, és közeledett a gazdasági összeomlás. Hegedűs Zsuzsa szociológus szerint ez volt a kiindulópontja annak a szociális válsághelyzetnek, amelyből az európai országok egyelőre csak keresik a kiutat.

Hegedűs Zsuzsa, szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó
„Olyan állandósult jelenséggel állunk szemben, amelyet eddig, és leggyakrabban továbbra is, a régi módszerekkel próbálnak megoldani. Máredig azok a módszerek akkor voltak eredményesek, amikor tartós volt a növekedés, és a társadalmon belüli, felfelé ható mobilitás még működött. De ez a mobilitás a nyolcvanas években leállt, sőt, a 2000-res évek válságával teljesen ellenkező irányúvá alakult át.”

Vagyis: a munkájukat elvesztett tömegek nem tudják megtartani korábbi életszínvonalukat, lecsúsznak,  a gyermekeik sokkal nehezebb körülmények között nőnek fel, mint a szülők, és a társadalmi felemelkedés esélye is csökkent. Ebben az új helyzetben újfajta megoldásokat kell találni, és ilyet igyekszik megvalósítani a „Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány”, amelynek Hegedűs Zsuzsa az elnöke. A szociológus Deutsch Tamás, fideszes EP képviselő  meghívására az Európai Parlamentben egy közmeghallgatáson beszélt a tapasztalatokról.

Hegedűs Zsuzsa, szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó
„Az én elgondolásom nem volt más, mint a józan paraszti megfontolás: És azért sikerült megvalósítani minden segítség nélkül, csak a szétosztásban résztvevő önkéntesekkel, mert a helyi önkormányzatokra támaszkodtam. Ezért is működőképes az egész. El is mondom miért. Nem azzal foglalkoztam, hogy mit találjak ki, amit meg kell valakivel csináltatni, hanem odamentem, és megnéztem mire van szükség. Nincs egy olyan falu sem, márpedig 838 településről beszélünk, ahol ne jártam volna. Amikor elkezdtem végiglátogatni a falvakat, azt láttam, hogy sehol egy csirke, sehol egy kacsa, én nem is tudom, meddig, az ukrán határ mellé kellett elmennem, hogy az első libát meglássam.”

Az alapítvány  ezért fordítja az adományokat arra, hogy kisállatokat adjon a családoknak, amelyek nevelésével, tenyésztésével előtermethetik a megélhetéshez szükséges élelmiszerek legnagyobb részét. A táplálék egyébként nem csak az életbenmaradáshoz kell.

Deutsch Tamás, EP képviselő, Fidesz
„Az alapítványnak az a célja, hogy Magyarországon a leginkább hátrányos helyzetben lévő régiókban élő gyermekek is megfelelő mennyiségű és minőségű ennivalóhoz juthassanak. Az alapítvány vallja, hogyha a gyerekek jóllakottan mennek iskolába, akkor a fizikai, intellektuális és morális fejlődésük is megfelelő.”

Hegedűs Zsuzsa, szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó
„Megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása adott életkorban azért szükséges, mert anélkül nem fejlődnek megfelelően az idegrendszer sejtjei. Vagyis azok a gyerekek, akik három és 11 éves koruk között nem jutnak hozzá a szükséges mennyiségű fehérjéhez, nem tudnak ugyanúgy  koncentrálni az iskolában, mert az idegrendszerük nem éri el azt a fejlettségi szintet. Tehát a cigánygyerek nem azért bukik meg az iskolában, mert a szülei analfabéták, hanem azért, mert nem táplálkozik megfelelően.”

Az alapítvány azzal is segíti a mélyszegénységben élő családokat, hogy egy 200 négyzetméteres kiskert megtervezéséhez megkapják a szükséges vetőmagokat, és minden tanácsot, ami a kert megműveléséhez szükséges. Ekkora területen ugyanis meg lehet termelni az összes zöldséget, ami egy család egész éves élelmezéséhez szükséges. Arra is ügyelnek, hogy olyan ellenálló növényfajták vetőmagjait adják a családoknak, amelyre lehetőleg már nem kell költeni, például növényvédőszerekre vagy műtrágyára.

Hegedűs Zsuzsa, szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó
„A  segélyek nagy része, beleértve az állami segítséget is, de főképp a jótékonykodókét azért teljesen haszontalan, mert azt feltételezi, hogy aki kapja, majd megvesz hozzá még ezt-azt, ami a termesztéshez szükséges. Hát amikor otthon nincs egy fillér arra se, hogy egyenek, akkor ez nem megy. Mert nem az a probléma, hogy az apa elissza a pénzt, hanem az, hogy a 28 ezer forintos segélyből nem lehet minden este megvacsorázni. Ez ennyire egyszerű.”

A „Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány”  állami, önkormányzati vagy uniós támogatás nélkül, csupán magánszemélyek és cégek adományaiból 70 ezer gyermeket juttatott élelemhez az elmúlt évben. De az egészséges táplálék mellett legalább akkora jelentősége van annak, hogy a mikrofarmok és a kisállattartás évek óta munkanélküli tízezreknek ad rendszeres foglalkoztatást, megteremtve a reményét annak, hogy egyszer ki lehet emelkedni a súlyos válsághelyzetből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése