EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2013. március 24., vasárnap

Reménysugár a rendvédelmi dolgozók nyugdíjmegvonása ügyében


Tovább vizsgálódik az Európai Parlament Petíciós Bizottsága






Tájékoztatást kér a magyar kormánytól az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a korengedményes nyugdíjak rendszerének változásairól. Erről döntöttek a képviselők a magyar panaszosok meghallgatása után.

Kuti László, Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete
„A mi esetünkben az történt, hogy a 2012. január elsején hatályba lépett törvény tíz évvel ezelőtt már nyugdíjas státuszban lévő emberektől vonta meg a nyugdíjas státuszát.”
Katus Károly, Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom
„Eljöttem ide Brüsszelbe azért, mert Magyarországon nem tudok a jogsértésemmel mit kezdeni. Nem állnak velem szóba sem bíróságon, sem Budapesten a Parlamentben.”

Az Európai Bizottság képviselője arra hivatkozott, hogy bár értik a panaszosok gondjait, hivatalosan nem mondhatnak mást, mint amit írásos véleményükben is leírtak, hogy a nyugdíjrendszerekkel kapcsolatos döntések a tagállamok szinte kizárólagos kompetenciájában vannak, ezért az unió azokat nem bírálhatja felül.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
„A klasszikusan nyugdíjügy az valóban tagállami kompetencia. Itt, ahogy el is hangzott, ezek a kérdések alapjogi kérdések, tehát azzal függenek össze, hogy egy részről: van-e ezeknek az embereknek, akiket érintenek ezek az ügyek, van-e, volt-e joguk fellebbezni? Kiderült, hogy nem kaptak határozatot, tehát nem lehetett fellebbezniük, nem mehettek magyar bírósághoz, ami alapjoga minden uniós polgárnak, hogy ha valamifajta döntés születik ránézve, akkor jogorvoslatot kereshessen.”

A nyugdíjrendszer hazai átalakítását a képviselők azért is bírálták, mert visszamenőleges hatályú változtatásokat tartalmaz, és tulajdonjogi vonatkozásai is vannak.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
„Elhangzott az, hogy a nyugdíj az tuladjonjogi kérdéseket vet fel, merthogy az egy befizetésekkel arányos járandóság később, tehát azt nem lehet korlátlanul megvonni, az Emberi Jogi Bíróságnak volt is ilyen döntése. Az is egy alapkérdés, hogy a tulajdonához mindenkinek joga van, nem lehet tőle elvenni.”

Hivatkoztak az Európai Bíróság korábbi döntésére is, amikor a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításával kapcsolatos  magyar döntést a kellő felkészülési idő hiánya miatt semmisítették meg.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
„Itt ugyanúgy nem volt felkészülési idő. Ezt mondtuk itt el, hogy a rokkantnyugdíjasok esetében 10 nap állt rendelkezésére ezeknek az embereknek hogy végiggondolják az életüket, kitalálják, hogyha ők nem jutnak hozzá a nyugdíjukhoz, akkor mit csináljanak... ez teljesen elfogadhatatlan. Ebben az esetben 33 nap, ami szintén nem felkészülési idő. Csupa olyan ügyről esett szó, ami nem klasszikusan nyugdíjkérdés, hanem alapjog kérdés, ami ebben az esetben európai uniós kompetenciákat is érint.”

A Petíciós Bizottság döntésének több következménye is van.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
„Nyitva kell hagyni a petíciót, magyarázatot kell kérni a magyar kormánytól, hogy mi is történt, miért történt, a Bizottságnak is vizsgálnia kell, hogy van-e továbblépési lehetősége, ha ilyen módon átfogalmazódik ez a kérdés.”

És azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy szükség esetén az EP Petíciós Bizottsága vizsgálóbizottságot küldjön Magyarországra a helyzet alaposabb kivizsgálására. A rokkantnyugdíjasok ügyében pedig felkérték az Európai Bizottságot, hogy készítsen egy valamennyi tagállamra kiterjedő tanulmányt arról, hogyan hatnak a megszorító intézkedések a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjainak, köztük a csökkent munkaképességűeknek a helyzetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése