EUvideohu Videoügynökség

Alapítva 2006-ban.

2013. március 3., vasárnap

Ott lehessenek, amikor róluk döntenek


Roma gyakornoki program a szocialista EP-frakcióban


BROADCAST VIDEO LETÖLTÉSE


A mélyszegénységből elindulni fölfelé hatalmas kitartást és rengeteg munkát igényel. Gyakran több generáción át vezet az út. Akinek sikerül, fel kell karolni, a jó példát pedig meg kell mutatni, hogy ösztönző erejével segítse a lemaradottakat. A Szocialisták és Demokraták frakciója az Európai Parlamentben külön figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan működő gyakornoki programja nyitva álljon a roma fiatalok előtt. Közöttük magyarok is rendszeresen hozzájutnak ehhez a lehetőséghez.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
"Nagyon sokan közülük valóban nagyon szegény körülmények közül indultak. Valószínűleg a legtehetségesebbek jutnak el odáig, hogy egyetemi diplomájuk legyen, hogy olyan nyelvtudásuk legyen, amivel megállják a helyüket olyan nagyon fiatalon mondjuk egy európai intézményben. Tehát ők valószínűleg a legtehetségesebbek. De a tehetség mellett valószínűleg arra is szükség van, hog ha szegény is az otthoni környezet, legyen egyfajta motiváció, tehát higgyen benne a család, hogy érdemes tanulni, érdemes erőfeszítést tenni. Ez majdnem mindig visszatér, egyrészről. Másrészről, nagyon sokszor halljuk, hogy a tanárok szerepe nagyon fontos. Ha egy tanár meg tudja látni, az amúgy szegény környezetből jövő tanítványában, hogy motivált, hogy tehetséges, hogy vannak lehetőségei arra, hogy feljődjön, akkor nagyon-nagyon sokat tud segíteni."

Herfort Marietta, EP gyakornok, Európai Szocialisták (S&D)
"Nem szeretnék közhelyeket használni, vagy belemenni abba, hogy küzdés és kitartás, de tény, hogy enélkül nem működik...  Hogya nincs inspiráció, és az inspiráció az nem mindig az eredmény, mert az sajnos lassú folyamatnak tűnik, és mindannyian szeretnénk meggyorsítani, és mindjárt a pozitív eredményt látni, de azért egymást tudjuk itt az úton egy picit előrébb tolni."

Herfort Marietta újságíró gyakornokkét dolgozik, ezért a szocialista frakció a sajtó osztályon foglalkoztatja három hónapon át. Ez már elég hosszú idő ahhoz, hogy valódi tapasztalatokat szerezhessen arról egy érdeklődő fiatal, hogyan is működik egy európai intézmény ezen a területen. A tapasztalatokat mindenki haza viszi majd, és egyrészt mindennapi munkájában hasznosítja, de saját közösségének is próbál segíteni vele. A roma gyakornokok emellett elkezdenének valamit, amit az utódaik is folytathatnak.

Herfort Marietta, EP gyakornok, Európai Szocialisták (S&D)
"Szeretnénk valami eredményt is elérni azzal, hogy itt vagyunk, és valami közös projektet kidolgozni, az előző gyakornokok tapasztalataiból kiindulva is, hogy itthagyjunk valamit, amit a következő roma gyakornokok folytatni tudnak. Hogy legyen valami ami elindul itt, egy folyamat. Még nam tudok nagyon biztos dolgokat mondani, mert két hete vagyunk itt, ismerkedünk, kinek mik a kompetenciái, miben jó, de az biztos, hogy szeretnénk közösen alkotni valamit, amiből nincsenek kizárva a nem-roma gyakornokok, sőt. S az, hogy ők erre nyitottak, az egy plusz pont és plusz dolog."

A romák legyenek ott akkor, amikor a róluk szóló döntések megszületnek. Ez a szándék vezérelte a szocialista képviselőcsoportot, amikor  döntöttek, hogy gyakornoki programjukban külön figyelmet fordítanak a romákra. Szükség van ugyanis sok jól képzett szakemberre, akik a döntéshozatali folyamat különböző állomásain jelen vannak, és hozzáértésükkel segítik a helyzet javítását.

Göncz Kinga, EP képviselő, MSZP
"Nagyon szeretnénk több roma fiatalt látni itt az európai intézményekben, akik ott dolgoznak - részben politikusként is jó lenne, ha többen jelen lennének később, és kedvet kapnának ahhoz, hogy politikusként visszatérjenek, európai parlamenti képviselőként. De az is nagyon fontos lenne, hogy a különböző intézményekben, ők, dolgozóként, az adminisztrációban dolgozóként, szakértőként jelen legyenek. Nagyon kevesen vannak romák ezen a területen is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése